Sayfalar

30 Mart 2018 Cuma

BitCoin Çözümü



Günümüzde para zaten büyük oranda dijitalleşmiş durumda olup; Banka hesapları veya Kredi Kartları üzerinde durmakta, Para transferleri ilgili sistemlerdeki kayıtlarla gerçekleşmektedir. Buna rağmen aynı ülke içinde bile farklı kurumlar arası para transferleri ertesi iş gününe kalabilmekte, Uluslararası para transferleri ise günlerce sürebilmekte, maliyetler küçük işlemlere izin vermeyecek seviyede yüksek olabilmektedir. İade ve İptaller ise daha da büyük sorundur. Yüksek maliyetelerden dolayı insanlar İptal süreçlerinden bile vazgeçilebilmektedir. Ayrıca sistem belli orandaki fraud durumlarını kabullenmiş durumdadır. Tüm bu sistem Gönderici ve Alıcı arasındaki Merkezi Otoriteler (Bankalar, Finans kurumlar vs) üzerinden çalışır. İşlem kayıtları bu merkezi otoritelerde durur. Gönderici ve Alıcılar bu merkezi otorite ve onları denetleyen kurumlara güvenmek durumundadır.


Standart Para Trasnfer Modeli

Bitcoin; Alıcı ile Gönderici arasındaki merkezi otoriteye ihtiyacı ortadan kaldıran, transfer ücretleri ve sürelerini minimize eden, başta kriptoloji olmak üzere teknolojiye dayalı anonimleştirilmiş bir çözüm önerir.

Çözümün temeli işlem kayıtlarının merkezi otorite yerine dileyen herkeste durabileceği bir yapıya dayanır. İlk bakışta verilerin çok büyük olacağı ve bunun mümkün olmayacağı düşünülebilir fakat günümüz depolama maliyetleri ile sıradan bilgisayarlar için bile mümkündür. Bu şekilde dünya üzerinde on/yüz binlerce bilgisayarda işlem kayıtlarının birer kopyasının durduğu ağ oluşur.

BitCoin Modeli

Ağ tamamen anonimdir. Herhangi bir bilgisayar ile ağa dahil olunabilir. Bir üyelik yada kayıt işlemi gerekmez. Ağa dahil olun bilgisayar (node) o ana kadar dünya üzerinde oluşmuş tüm işlem kayıtlarını kendine indirir, kayıtların bir kopyası da kendinde oluşur.

Transfer işlemleri Gönderici ve Alıcıya ait Hesap numaraları arasında yapılır. Ağ üzerindeki bir bilgisayardan gönderi işlemi yapılabilir. Gönderici kendi hesabındaki Bitcoin’i alıcının hesap numarasına gönder emrini oluşturduğunda, işlem ağdaki tüm bilgisayarlara da dağıtılır. Böylece tüm ağ bu işlemden haberdar olur. Bitcoin alıcının hesabına geçtikten sonra , Alıcı da gönderme işlemi yapabilir.

Sistem kimliksizdir, hesapların kime ait olduğuyla ilgilenmez ama yapısı gereği hesapların işlem kayıtları ve son bakiyeleri ağa bağlı tüm bilgisayarlar tarafından bilinir durumdadır. Yeni Hesap yaratmak ve transfer kolay bir işlem olduğu için hesap sahipleri yeni hesaplar yaratıp, bir hesabındaki bakiyeleri hızlıca bu yeni hesaplara aktarabilirler.

Merkezi otorite modelinde, verilerin bozulmazlığını ve bir hesaptan aynı parayı birden fazla kişiye gönderilmesini (Double Spend) engellemek bu otoritenin sorumluluğundadır. Gerekli güvenlik önlemlerini alan ve İşlemleri doğru sıra ile yerine getiren tüm merkezi otoriteler bu gerekliliği sağlarlar.

İşlem kayıtlarının anonim olarak dünya üzerinde binlerce bilgisayarda durduğu dağıtık modelde de Verinin bozulmazlığı ve dolayısıyla Double Spending’in engellenmesi gerekir. BitCoin çözümü bunun nasıl olacağını tanımlar.

Sistem hala geliştiriliyor, iyileştirilmesi gereken noktalar var ama anonimleştirilmiş bu transfer yapısı yakın geleceği şekillendirecek en büyük icat olmaya hala aday.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder